info@remieconsultants.nl

3D-geprinte brug van metaal

Nieuws Interviews 3D-geprinte brug van metaal
3D-geprinte brug van metaal

3D-geprinte brug van metaal

Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord is een bouwlocatie geopend waar industriële robots gaan werken aan een 3D-geprinte brug van metaal. De volledig functionele brug moet over de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam geplaatst worden. Techkunstenaar Joris Laarman is de ontwerper van de 3D-geprinte brug. 

' Joris Laarman, 3D ontwerper '

Het is de eerste stalen brug ter wereld die gemaakt is met een 3D-printer en wordt uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf MX3D. ‘We willen laten zien dat je met een 3D-printer nieuwe vormen kan maken’, zegt Tim Geurtjens van MX3D. De brug zal dus niet lijken op andere bruggen op de Wallen.

Aanpassing en verfijning:

Afgelopen vrijdag is de bouwlocatie geopend. Het daadwerkelijke printen zal nog wel even duren. Eerst moet nog worden onderzocht wat technisch mogelijk is. Daarna volgt een aanpassing en verfijning van het ontwerp. Het printen zelf duurt ongeveer 5 maanden. De verwachting is dat de brug in 2017 in gebruik kan worden genomen.

Toekomst digitale fabricage:

De voetgangers- en fietsbrug wordt 8 tot 10 meter lang en is ontworpen door techkunstenaar Joris Laarman. Ontwerper Laarman: ‘Ik geloof sterk in de toekomst van digitale fabricage en lokale productie. Deze brug kan laten zien hoe 3D-printen eindelijk de wereld van grootschalige functionele objecten en duurzame materialen binnentreedt en tegelijkertijd een ongekende vormvrijheid mogelijk maakt.’

In een bezoekerscentrum aan de Neveritaweg 15 in Amsterdam kunnen belangstellenden de voortgang van het project volgen. Het bezoekerscentrum is iedere vrijdag geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Het project wordt ondersteund door Heijmans, Autodesk en ArcelorMittal.