info@remieconsultants.nl

Bouwers nemen weer personeel in vaste dienst maar voorzien tekort vaklieden

Nieuws Bouwers nemen weer personeel in vaste dienst maar voorzien tekort vaklieden

De bouw trekt na de jarenlange crisis weer aan. Bedrijven nemen weer personeel in vaste dienst. Maar er dreigt de komende tijd een tekort te ontstaan aan vaklieden, met name timmerlieden en metselaars.

Een en ander blijkt uit een rondgang die het Financieel Dagblad (FD) heeft gemaakt langs bouwondernemingen en brancheverenigingen. De verwachting is dat bedrijven de toenemende krapte op de arbeidsmarkt in hun beurs zullen voelen. Vaklieden die slachtoffers van de crisis waren, zullen steeds gewilder worden en kunnen dus meer geld voor hun diensten gaan vragen. De voorziene krapte op de arbeidsmarkt kan een serieuze bedreiging vormen voor de groei van de branche.

‘Wie nu geen vaklieden aanneemt, loopt straks het risico achter het net te vissen,’ stelt het FD vast. De vergrijzing speelt hierbij ook een belangrijke rol. Het personeelsbestand in de bouw vergrijst, waardoor de vraag naar jonge medewerkers sterk zal groeien. Volgens Bouwend Nederland moeten er in 2017 zo’n 9.600 banen extra worden ingevuld om de uitstroom van vaklieden op te vangen. Opleidingen voorzien hier bij lange na niet in. In 2016 schreven ruim 4.600 jongeren zich in voor een MBO-bouwopleiding, terwijl er naar schatting bijna 7.000 leerlingen nodig zijn.